Een passie voor de Passie

Matteüs-PassieIn de Goede of Stille Week, voert het koor ARSIS o.l.v. Conny van den Broek, met het projectkoor van Wim van der Heide samen tweemaal de Mattheüs Passie uit. Deze Passie is de basis voor de avondviering op zondagavond 29 maart om 18.30 uur in de Brinkstraatkerk. Ds. Wouter Smit zal in deze viering voorgaan. Op vrijdag 3 april is deze Passie de basis voor de viering van Goede Vrijdag in de Maria Virgo Regina kerk, om 19.30 uur. De voorganger in deze viering is de heer Gilles Ampt.

De schrijver, ds. Piet van Midden uit Bergambacht, schrijft in zijn voorwoord: De Passie…….Niet “Mattheüs Passion”, al ligt bij dat magistrale werk van J.S. Bach wel de inspiratie voor deze strofische Passie. Een samenspel van zaal en koor. Een berijming en daarin ook een vertolking van het lijdensverhaal van Mattheüs. De zaal zingt op melodieën uit Bach’s bewerking van de Passie. Dekoren volgen een toonzetting van Gerard van Amstel. Oud en nieuw naast elkaar. En het klinkt als een klok!

De zaal opent met de dromen van vanouds: Geloof, hoop en liefde, die al met Abraham zijn meegekomen. En meteen valt het koor in: “Woorden, woorden….”  Zo begint Mattheüs immers! (Matt 26:1) Vijf maal lees je in zijn evangelie een zin als “Toen Jezus al deze woorden gesproken had”.

Vijfmaal, naar de indeling van de boeken van de Thora.

Het woord is volgens het evangelie nu aan een vrouw: Maria van Bethanië. Zij wijst Jezus aan als Messias, als Gezalfde door hem te zalven met kostbare mirreolie.

Waarmee meteen de geur van de begrafenis van Jezus doorkomt. Het lijden is dan ook onontkoombaar geworden. In dat kader wordt de Paastafel zingend gedekt. Niet het Avondmaal wordt gevierd, maar de joodse Pesach-Deder: de viering van de vlucht uit Egypte. De ingrediënten zijn het haastig gebraden lam, matzes (gebakken vlucht) en de bittere kruiden die aan de bitterheid van Egypte herinneren. En natuurlijk de wijn. De beker met de dubbele bodem in het lijdensverhaal:

“Wij klinken op het morgenrood, wij zingen ons hier uit de dood”

Wij hopen op deze manier samen met u het lijdensverhaal te beleven, graag tot zondag 29 maart of vrijdag 3 april.